28.-29.6.2024. / RIJEKA, HRVATSKA / EXPORTDRVO
Vijesti

Marina Satti i Kiril Džajkovski predvode bogati line-up

Rijeka se na jedan ljetni vikend još jednom pretvara u prijestolnicu svjetske glazbe i kulture.

Porto Etno Festival ove godine donosi vrhunski line-up. Među izvođačima nalaze se makedonski glazbenik Kiril Džajkovski i grčka eurovizijska predstavnica Marina Satti. Uz glazbu, tu je i tradicionalni gastro program u kojem će manjinci iz raznih dijelova svijeta pripremati svoja jela za festivalsku publiku.

U prostoru Exportdrva 28. i 29. lipnja održat će se osmo izdanje multikulturalnog riječkog festivala koji slavi karakteristike grada: interkulturalnost i otvorenost. Tako će se lučki grad na jedan ljetni vikend još jednom pretvoriti u prijestolnicu svjetske glazbe i kulture.

Gastro program – okusi svijeta

World music i etno su dio glazbenog programa, a gastronomska ponuda bit će kao i dosad usmjerena na recepte iz raznih zemalja, uključujući i Hrvatsku. Svake godine, na festivalu sudjeluje preko stotinu izvođača i kuhara u čijim programima uživa oko dvije tisuće posjetitelja.

Bit će tu i širok spektar tradicionalnih jela, koja se mogu pronaći u Porto Etno kuharici. Na Youtube kanalu Porto Etno Festivala moguće je pronaći recepte za burek, dagnje na buzaru, kao i specijalitete grčko-romske kuhinje te drugih gostujućih stranih kuhinja.

Export-import festival

Razmjena dobrih vibracija u fokusu je Porto Etno Festivala. Osim inozemnih izvođača koji su publici već dobro poznati, line-up već sadrži i nekolicinu kvalitetnih domaćih imena.

Kiril Džajkovski smatra se svjetskom glazbenom legendom i utemeljiteljem globalnog fenomena poznatog kao Balkan Beat. Jedan je od producenata pionira koji su uveli balkanske etno zvukove u modernu plesnu produkciju, a ujedno je vrsni skladatelj filmske i kazališne glazbe.

Nastupi njegovog benda uživo sada uključuju MC-ja, trombon, trubu i violinu. Novi koncept vodi Balkan Beat još dalje, kombinirajući ga s glitch hopom i utjecajima Jamajke. Rezultat je funk potaknuto iskustvo koje osvaja publike diljem svijeta. Nastupao je na velikim europskim festivalima kao što su Pohoda, Woodstock, Exit Festival, Repercussion Festival, Rock for People, Sziget, Rocktamule, Gypsy Jazz festival i mnogi drugi.

Marina Satti predstavlja Grčku na Euroviziji kombinacijom suvremenog popa te hip-hopa i tradicionalnog zvuka, a u lipnju zajedno s Kirilom predvodi festivalski line-up u Rijeci.

Grčka je zvijezda u usponu kojoj kritičari predviđaju blistavu budućnost. Njezini spotovi snažno vizualno komuniciraju tradiciju Balkana, a glazba odražava njezinu autentičnost te plesnim ritmovima poziva na slavlje tradicije i kulturnog nasljeđa.

Osim Kirila i Marine, na popisu ovogodišnjih izvođača nalazi se makarski Folklorni Ansambl Tempet s dugogodišnjim iskustvom u izvođenju tradicionalnih narodnih napjeva iz cijele Hrvatske. Tu su i Crne Mambe, orkestar legendarnog “kralja Roma” Šabana Bajramovića i Folkatomik, talijanski bend sa sjedištem u Torinu, koji se ističe zvukom koji kombinira talijansku tradicionalnu južnjačku glazbu i elektroničku avangardu.

Neizostavni dio festivala od samih njegovih početaka jest i Porto Etno Orkestar Zorana Majstorovića, nagrađivanog riječkog multiinstrumentalista.

Sve informacije o festivalu moguće je pratiti na web stranici i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Skip to content